Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Άγιος Ευφρόσυνος ο προστάτης των μαγείρων ……..

Έχετε ακούσει πολλές φορές για τον προστάτη του ναυτικού, της αεροπορίας και πολλών άλλων ειδικοτήτων. Μήπως έχετε ακούσει ποτέ για τον Άγιο Ευφρόσυνο τον προστάτη των μαγείρων;
O Άγιος Ευφρόσυνος γιορτάζει στις 11 Σεμπτεβρίου, ασκούσε το επάγγελμα του μάγειρα. Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα της τότε εποχής επρόκειτο για ένα εξαίρετο μάγειρα.  Δεν είχε καθόλου μόρφωση και φαίνετε να ήταν αγράμματος. Είχε όμως την δύναμη του Θεού να τον καθοδηγεί, καθότι ήταν βαθιά θρησκευόμενος. Αυτό αποδεικνύετε ενώ αφού είχε την δυνατότητα να φτιάχνει και να τρώει πολλά φαγητά αυτός ήταν πάντα πιστός. Ήταν φιλάνθρωπος και δώριζε στους φτωχούς όλες του τις οικονομίες καθώς και διάφορα τρόφιμα που καλλιεργούσε. Μετέπειτα αποφάσισε να μεταφερθεί σε κοινόβιο και να υπηρετήσει την βασιλεία του Θεού. Συνέχισε να εξασκεί το επάγγελμα του μάγειρα διαμορφώνοντας όμως την μαγειρική του με τις ανάγκες του κοινοβίου. Στο κοινόβιο μερικοί μοναχοί τον περιφρόνησαν και τον ταπείνωσαν, καθώς πάντα ήταν καλυμμένος από στάχτες και μυρωδιές φαγητών. Όμως αυτός ήταν ταπεινός και τους συγχωρούσε. Ο ίδιος έλεγε ότι “η καλή μαγειρική δεν είναι τόσο καλός βοηθός για την βασιλεία των ουρανών. Την πολλή ευφροσύνη που ζητούν τα σώματα, θα την χάσουν κατ’ ανάγκην οι ψυχές και εγώ δεν έχω εδώ προορισμό να σάς κολάσω”.
‘’Ο Άγιος Ευφρόσυνος στο κοινόβιο όπου μόναζε είχε την διακονία του μαγείρου. Ο ηγούμενος του κάποια νύχτα προσευχόταν στο Θεό να του αποκαλύψει ποιος αδελφός είναι ο πιο ενάρετος. Τότε έπεσε σε έκσταση και βρέθηκε σε ένα περιβόλι γεμάτο από εξαίσια αγαθά. Ενώ μάταια προσπαθούσε να κόψη κάποιους καρπούς από τα δέντρα είδε μπροστά του τον Άγιο Ευφρόσυνο να απολαμβάνει όλη εκείνη την τρυφή και του ζήτησε τρία μήλα. Ο Άγιος Ευφρόσυνος του έδωσε τρία μήλα. Τότε ρώτησε τον Άγιο Ευφρόσυνο τι είναι εδώ και του απάντησε ότι είναι ένας χώρος που ετοιμάζει ο Θεός για αυτούς που Τον αγαπούν. Ο ηγούμενος τον ρώτησε αν έχει έρθει ξανά εδώ και του απάντησε ότι μένει εδώ, είναι ο  φύλακας του κήπου.  Ο ηγούμενος όταν συνήλθε από την οπτασία, βρέθηκε να κρατά τα μήλα, που είχαν μια εξαίσια ευωδία. Αμέσως έτρεξε προς το μέρος του Άγιου Ευφρόσυνου και τον ρώτησε που ήταν. Αυτός του απάντησε εκεί ήμουν πάτερ και σου έδωσα ότι μου ζήτησες. Τρία μήλα. Ο ηγούμενος τεμάχισε και έβαλε τα μήλα σε ένα δίσκο και διηγήθηκε την ιστορία σε όλους τους μοναχούς. Εκείνη που μετάλαβαν, γιατρεύτηκαν όλες τους οι αρρώστιες. Ο Άγιος Ευφρόσυνος ακούγοντας τους μοναχούς να τον θαυμάζουν έφυγε από το μοναστήρι για να μην δοξαστεί και δεν το ξαναείδε ποτέ κανείς’’.(Από παλαιά διαθήκη) 




Chef Nikolas Konstantinou 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου